Dünyanın en iyi 5 satranç oyuncusu

Bu yazımızda sizlere tüm zamanların en iyi satranç oyuncuları sıralamasını sunuyoruz! En azından, onları 3 yüzyıl boyunca seçtik, bazıları hala hayatta, bazıları 19. yüzyılda doğdu. Birçoğunun Rus ya da eskiden SSCB’nin bir parçası olan bir ülkeden olduğunu göreceksiniz… Bu gizemi çözmek ve nedenini daha iyi anlamak için satranç tarihi hakkındaki makalemize göz atın! Orada SSCB’de satranç oyunu hakkında bazı büyüleyici gerçekleri keşfedeceksiniz… 

İşte, bu seçimi haklı çıkaran birkaç açıklamanın yanı sıra size bu müthiş oyuncular (bazen iyi huylu karakterleriyle) hakkında daha fazla şey öğretecek temel gerçeklerle birlikte sıralamamız… Bu sıralamayı yapmak büyüleyiciydi çünkü bu parlak oyuncuların hepsinin olağanüstü hikayeleri var, onları keşfetmek size kalmış!

Özet: 

En iyi 5 satranç oyuncusu: Wilhem Steinitz: “Modern Satrancın Babası”

N°4en iyi satranç oyuncuları :  Garry Kasparov ve “iki K’nın maçı” 

N°3en iyi satranç oyuncuları : Bobby Fischer ve “Yüzyılın Maçı”

No.2en iyi satranç oyuncularından : Magnus Carlsen : “Satrancın Mozart’ı”

No.1en iyi satranç oyuncuları arasında : Raoul Capablanca :  “satranç makinesi”

 

 En iyi 5 satranç oyuncusu:
Wilhem Steinitz: modern satrancın babası

Wilhelm Steinitz, 14 Mayıs 1836’da Prag’da (Avusturya İmparatorluğu) doğdu. 1888’de Amerikan vatandaşlığına geçti (daha sonra ilk adını William olarak değiştirdi).
İlk resmi dünya şampiyonundan daha azı değildi. Strateji kuralları oluşturmak için satranç oyununu çok titiz bir şekilde inceleyen ilk kişiydi. Bu
yüzden modern satrancın babası olarak kabul edilir! 

dünyanın en iyi satranç oyuncuları

Steinitz, zekice kombinasyonları ve çağdaşlarıyla tezat oluşturan satranç stratejisiyle adından söz ettirdi.
1862’de Londra Dünya Fuarı’ndaki turnuvada 6. oldu.
1886’da Steinitz, Johannes Zukertort’a karşı 10 galibiyete 5 galibiyetle (ve 5 beraberlikle) ilk resmi dünya satranç şampiyonu oldu. 

modern dünyanın en iyi satranç oyuncuları

N°4 en iyi satranç oyuncuları : Garry Kasparov : iki K 

 Garry Kimovich Kasparov 13 Nisan 1963 tarihinde Bakü’de doğdu.
Dünya çapında yayınlanan ve gerçek bir olay olan AI’ya (Yapay Zeka) karşı oynadığı oyunla tanınıyor! İnsanlar için olduğu kadar satranç oyunu için de büyük sorular basit terimlerle soruldu: Bir insan (satranç söz konusu olduğunda dünyanın en zeki insanı olsa bile) bir makineyi yenebilir mi? Cevap sert bir hayırdı. Bugün aktif bir figür olan Kasparov, yine de 20. yüzyıl tarihine damgasını vurdu!

best chess players in the world deep blue

Kasparov duygularında çok gösterişli ve oyun tarzında agresif olmasıyla bilinir ve gerçekten muhteşem açılış varyasyonları vardır!
Bu da onu, televizyonda yayınlandığında satranç oyununu daha heyecanlı hale getirmek için mükemmel bir oyuncu yapıyor. Onu Karpov’a karşı tahta taşıyan düello, gerçek siyasi muhalefeti ve SSCB’nin çöküşünün
başlangıcını temsil ediyordu. Buna bir göz atacağız. 

dünyanın en iyi satranç oyuncuları garry kasparov

Kariyerinin en önemli noktası elbette o zamanki dünyanın en iyi oyuncusu karşısında tahta çıkmasıydı:
Anatoly Karpov. A 1975’te Bobby Fischer’in yokluğunda ve Viktor Kortchnoi’ye karşı oldukça kolay bir zaferle kazandıktan sonra, Karpov başka bir büyük adamla omuz omuza vermek zorunda kaldı. Karpov beklenmedik bir yetenekle, Kasparov’la karşı karşıyaydı. İnanmayacaksınız ama karşılaşmaları Ekim 1984’ten Şubat 1985’e kadar sürdü! Bu, unvan için bir yıldan fazla mücadele demek. Şampiyonu gerçekten belirlemek için en büyük maçı kazanmanız gerekir, bunu yapmak için de üst üste 6 oyuna ihtiyacınız vardır.

best chess players in the world political match

5-0 öndeyken (kazanılan oyun sayısı), Kasparov oyununu yükseltti ve kelimenin tam anlamıyla masayı devirdi! Her iki oyuncunun da yorgunluk seviyesi nedeniyle maça ara verilmek zorunda kalındı. BazılarıSovyet nomenklaturasının ulusal kahramanını korumak istediğini de söylüyor. Bu karşıtlığı (ve bu olası müdahaleyi) anlamak için iki karaktere daha yakından bakmamız gerekiyor.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yerlisi, Yahudi bir baba ve Ermeni bir anneden doğan Kasparov, rakibinden tamamen farklı bir tarza sahip.
Karpov ve Kasparov, isimlerinin yakınlığı tedirgin edici olsa da, çok farklı iki profil! Kasparov Avrupalı değilken, Karpov mükemmel bir Rus Sovyet’idir. sözde muhalif. Komünist Parti’nin en üst düzey yöneticileri tarafından desteklenen Karpov, Komünist ideologların satranç oyunu aracılığıyla sergilemek istedikleri o adanmış ve parlak Sovyet kimliğini temsil ediyor. Bu
nedenle maçın gerçek bir politik kazığı vardı.

Yine de bu bitmek bilmeyen maçın sonu geldi. Şubat 1985’te gerçekleşti. Bu kez Kasparov açıkça kazandı. Son dünya şampiyonu oldu! 15 yıllık saltanatı boyunca tartışmasız dünyadaki en yüksek Elo reytingine sahip olarak kaldı. Bugün 2022’de hala en yüksek ikinci Elo sıralamasına sahip. Ve bu masum bir başarı değil, çünkü Magnus Carlsen’i (Elo sıralamasında 1.) eğitti ve satranç şampiyonu unvanına giden en yüksek basamakları tırmanmasını sağladı! Açıkça söylemek gerekirse, öğrenci ustayı geçti. Bu heyecan verici oyun tam da bunu gösteriyor!

Kasparov, satrançta bir canavar olmasının yanı sıra fiziksel olarak da heybetliydi.
Rakipleri onun karşısında olmanın bile kendilerini ateşlendirdiğini itiraf ederlerdi. Göz alıcı
doğası ve satranç tahtasında yürütülen savaştaki varlığının bununla bir ilgisi vardı! 

Kasparov, satranç hayatından emekli olduktan sonra politik bir figür olarak yer aldı.
Putin‘in sembolik muhaliflerinden biri oldu, çok satan bir yazar olarak birkaç tanıtım operasyonunda da yer aldı. Kısacası, dünyanın en büyük satranç oyuncularından birinin bu sunumundan da göreceğiniz gibi… Siyaset, satranç oyunundan asla çok uzak değildir!

 

N°3 en iyi satranç oyuncularından: Bobby Fischer ve “yüzyılın maçı”

best chess players in the world fischer

Robert James Fischer, bilinen adıylaBobby Fischer, 1949 yılında Chicago’da doğdu.
Bobby Fischer, eğer varsa, işkence görmüş bir dehanın timsalidir. Soğuk Savaş sırasında satranç tahtasında Amerikan tarafını temsil etti. Her şeye rağmen tek başına, satranç konusunda aşırı eğitimli bir Rus sürüsüne karşı Amerika’yı zekice temsil etti ve sonunda onları yendi. Bunu yaparak sahnedeki Rus hegemonyasına son verdi. Kararsız ve ikonoklastik bir karakter olan Bobby Fischer pek çok insanı büyülemiştir. Bobby Fischer’in bir bulmacayı saniyeler içinde çözerek birçok kişiyi etkilediği bu TV bölümü çok ilginç!

Etkileyici boyu ve en çekilmez yıldızlara layık kaprisleriyle bu uzun adam, satranç oyununun tarihinde gerçek bir figürdür. Satranç dünyasına, Rusya’nın ideolojik hırsıyla açıklanan Rus varlığıyla (+geniş anlamda urss) gerçekten doymuş olduğu zaman geldi. 

dünyanın en iyi satranç oyuncuları satranç tahtası

Sadece 14 yaşında şampiyon olan Amerikalı, bu kez 23 yaşında dünya şampiyonu oldu! Reykjavik‘te Boris Spassky’ye karşı “yüzyılın maçı” olarak adlandırılan turnuvayı kazandı. Bu, şaşırtıcı olmayan bir şekilde onu ülkesinde bir idol haline getirdi. 

best chess players in the world match supreme

Spassky’ye karşı tekrar bir maç oynadı ve 1992’de Amerikan ambargosunu kırdı. Daha sonra ülkesi tarafından kovuşturmaya uğradı, Macaristan ve Japonya’dan geçtikten sonra 2008’de İzlanda’da paranoya içinde varlığına son verdi. Daha sonra Amerikan karşıtı, Yahudi karşıtı ve hatta Hıristiyan karşıtı patlamalarıyla idolleştirildikten sonra tartışmalı hale geldi! Aslında gerçekten paranoyaya batmış olduğundan şüpheleniliyor. Son olarak, bu trajik son dışında, bu şampiyonun oyunları satranç okullarında okutulan klasikler haline geldi! 

best chess players in the world destined genius

Fischer sadece satranç stratejisi değil, aynı zamanda satranç oyuncuları için daha iyi bir yaşam koşulu bırakan bir oyuncudur.
Maddi açıdan olduğu kadar turnuvalar sırasındaki maddi koşullar açısından da. Ayrıca Soğuk Savaş’ın gerçek bir sembolüdür.

 

 

En iyi 2. satranç oyuncusu: Magnus Carlsen, “satrancın Mozart’ı”

Sven Magnus Øen Carlsen Norveçli, Elo derecesi tarihin en yükseği.
Çağımızın çok büyük bir şampiyonu var, gerçekten de satranç oyununun tarihi Carlsen sayesinde sadece siyah beyaz fotoğraflarda gösterilmiyor, Avrupa’nın genç bir şampiyonu var. Onun oyunu belli bir fulgurating ruha dayanıyor. Aksine, günümüzde satranç oyunu, bilgisayarların ve uzun satranç literatürünün üretebildiği hesaplamalar sayesinde güçlü bir dalgalanma ve gelişme yaşıyor! Magnus Carlsen, satranç oyununun bu modernliğine (Kasparov’da gördüğümüz gibi, insanlar kendilerini buna hazır hissetmedikleri için bazen biraz rahatsız edici) canlandırıcı bir doğallık soluğu verdi.

Çağını büyük ölçüde domine eden Magnus Carlsen, gerçek bir stratejinin ve pozisyon anlayışının geri dönüşünü getirdi! Satranç oyununu, paroksizme ulaşmış kitabi bir eğitimden gerçekten kurtardı…. Magnus Carlsen 2013’te Viswanathan Anand’ı (ardından 2014’te aynı rakibi), 2016’da Sergei Kariakin’i, 2018’de Fabiano Caruana’yı ve 2021’de Ian Nepomniachtchi’yi yendiğinden beri Dünya Şampiyonu. 2009’da Dünya Blitz Şampiyonu oldu. 

En genç dünya şampiyonu, hatta bir turnuvaya adını verdi, “Magnus Carlsen Turu” ve bu onun yaşamı boyunca oldu! Tarihteki en erken uluslararası satranç büyükustası olarak 2018’den 2020’ye kadar etkileyici bir yenilmezlik serisinin tadını çıkardı. 

Magnus Carlsen’in kişiliği hakkında size bir fikir vermek için işte birkaç şey:İki yaşındayken her marka arabayı biliyordu. Küçük bir Lego dahisiydi, kısa sürede Norveç yerel yönetimlerinin uzun listesini, bayraklarını, baş şehirlerini ezberledi… Daha sonra, ablalarından biriyle kavga etme arzusu ona satranç zevkini verdi. Güçlü bir karakteri var ve rakiplerine karşı acımasız, Magnus için kaybetmek söz konusu değil

Son olarak, Magnus Carlsen uzun, çok uzun bir yol önde!

 

En iyi 1 numaralı satranç oyuncusu: Raoul Capablanca “satranç makinesi”

1921’den 1927’ye kadar dünya şampiyonu olan bu Kübalı, 6 yıl boyunca yenilmedi! Raoul Capablanca, isterseniz Ockham’ınrasoir‘ını uyguladı, oyunu çok açıktı, başka bir deyişle temellere gitti. Her
zaman satranç oyununun çözümünü, en saf kısmını arayan satranç oyuncuları için bu sadece çekici olabilir! 

dünyanın en iyi satranç oyuncuları capablanca

O hepsinden o kadar üstündü ki, satranç kurallarını kendisi değiştirmeyi bile teklif etti! Ve her şampiyonun bir rakibi olduğu gibi, Capablanca da kuralı bozmadı; asıl rakibi Alexander Alekhine’di. Alekhine 1927’de onun yerine geçti (daha doğrusu tacı elinden aldı) ve daha sonra rövanş istemedi… Yani iki oyuncu arasında ciddi bir çatlak vardı ve birbirlerini gerçekten sevmiyorlardı. Bu her zaman geçerli değildir, örneğin Spassky ve Fischer çok iyi anlaşmışlardır. 

José Raúl Capablanca y Graupera, 19 Kasım 1888’de Havana’da (Küba) doğdu ve 8 Mart 1942’de Harlem’de (New York, ABD) öldü, Kübalı bir satranç oyuncusuydu. Satranç stratejisinde onu diğerlerinden ayıran şey oyun oynarken gösterdiği inanılmaz kolaylıktı. Finallerde çok iyiydi, çok nadiren kaybetti ve 1921 ile 1927 yılları arasında bir kez bile kaybetmedi, bu nedenle “satranç makinesi” lakabını aldı!

dünyanın en iyi satranç oyuncuları eş zamanlı

Bir İspanyol sömürge memurunun oğlu olan José Raul bir çocuk dahiydi.
Satranç oyununu 4 yaşında keşfetti. Efsaneye göre kuralları babasını arkadaşlarıyla oynarken izleyerek öğrenmişti! O yaşta o kadar iyiydi ki Küba’daki en iyi oyunculara karşı yarıştı. 1900 yılında, 12 yaşındayken Küba‘nın en iyi oyuncularıyla mücadele etti. O zamanlar herkes onun en az iki kez kazandığı Juan Corzo y Principe (Küba şampiyonu) kadar iyi olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Bir yıl sonra ona karşı gerçek bir maç kazandı. 

1909’da Frank Marshall ile yaptığı karşılaşmayı net bir şekilde kazandı.
1921’de Capablanca nihayet kendisinden 20 yaş büyük Emmanuel Lasker’e karşı dünya şampiyonluğunu kazandı. O zamanki dünya şampiyonunu 1916’da hızlı oyunlar turnuvasında yenmişti. 
 

dünyanın en iyi satranç oyuncuları dahi figürü

Ünlü Capablanca-Lasker maçı 1921’de Havana’da gerçekleşti, bu yüzden Capablanca için evinde gibiydi.
Maçı kazanmak için üst üste 6 oyun kazanmak gerekiyordu. Lasker on dördüncü oyundan sonra pes etti, o noktada 4-0 gerideydi, kazandı… 0 mağlubiyet, 10 beraberlik! İşte burada tarih yazılıyor: Capablanca, dünya şampiyonu tahtına çıkmak için yapılan en büyük maçta tek bir oyun bile kaybetmedi! Bunu sadece Kramnik (2000’de) ve Carlsen (2013’te) başarmıştı…

best chess players in the world chess pieces

Capablanca unvanını 1927’de Buenos Aires’te, söylediklerinin aksine Capablanca ile daha sonra tekrar karşılaşmaktan özenle kaçınan Alekhine’e kaybetti. Maç 34 oyun sürmüştü ve bu bir rekordu. 

Efsane, 1942 yılında Capablanca’nın bir kış akşamı Manhattan Satranç Kulübü’nde oyunun ortasında yere yığılmasıyla başladı.
Dünyanın en iyi satranç kitabı olarak tarihe geçebilecek bir eser bırakarak 54 yaşında öldü: 

best chess players in the world jose raul capablanca

 

Bobby Fischer, Anatoly Karpov ve Vladimir Kramnik gibi büyüklere ilham verdi ve Boris Spassky tarafından dünyanın taşıdığı en iyi oyuncu olarak kabul edildi. Hayatında
hiç satranç kitabı açmamış ama en iyi satranç kitabını yazmış olan bu varlık, saf yüzü ve berrak oyunuyla tek başına gerçek bir deha figürünü temsil
eder

dünyanın en iyi satranç oyuncuları emanuel lasker

Mükemmel oyuncuların sayısının çok arttığını ve çok sayıda beraberlikle sonuçlanacağını tahmin ederek, çok sevdiği oyunun kullanılmaz hale gelmemesini sağlamak için çözüm aradı. Büyük bir hata yapmadan, sadece beraberlikle sonuçlanabileceğine inanıyordu, bu yüzden satranç oyununun sonunun yakın olduğunu öngördü.

Gerçek dahi, şeylerin düzenini bozan kişi değil midir?
En azından tanımda deha ile yetenek arasındaki fark bu, Capablanca’nın deha yönünü bir kez daha doğruluyor. Bu yüzden satrancın kurallarını değiştirmek istedi (satranç için öngördüğü yakın sonu karşılamak için) ve bu sizi şaşırtacak! Beraberlikleri ve oyun yorgunluğunu önlemek için satranç oyununu daha karmaşık hale getirmek istedi. Filleri ve atları orijinal konumlarında değiştirmek, 8 x 10 karelik bir tahtaya (80 kare) taşımak ve imparatoriçe (kale yürüyüşü + at) ve prenses (fil yürüyüşü + at) eklemek istedi

dünyanın en iyi satranç oyuncuları imperatrice princess

Tabii ki bu öznel bir sıralama, sadece satranç oyununun gerçekten tartışmasız dehaları olan oyuncuları doğru bir şekilde ayırt etmenin zor olduğunu söyleyelim! Bu makalede sadece bir avuç dahiden bahsettik, ancak daha pek çokları var… Ve belki de tarih bazı dahileri dönemlerinden sildi, ancak satranç oyununun 3.500 yaşında olduğunu asla unutmayalım! Elbette satrancın ilk günlerinde satranç edebiyatının gelişimi henüz başlamamıştı. Umarız bu sınıflandırmayı beğenmişsinizdir, daha derinlere inmek veya hatta satranç oynamaya başlamak istiyorsanız, işte hoşunuza gidebilecek bazı makaleler: 

  • Uluslararası büyük usta Manuel Apicella tarafından verilen açılışlar üzerine kaliteli bir kurs!
  • Satranç kurallarını bilmiyorsanız, 10 dakikadan daha kısa bir sürede öğrenmeniz için mükemmel bir makale hazırladık.
    Ve hatta onları hatırlamanıza yardımcı oluyoruz!

Kaynaklar:

https://www.overallmotivation.com/quotes/magnus-carlsen-quotes/

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Chess_Championship_1985

https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89checs_Capablanca

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir