‘En Passant’ Satranç Hamlesi

satrançta en yanlış anlaşılan kurallardan biri olan “en passant” nadiren kullanılır. Gözden kaçırılması kolay olsa da, bilinmesi gereken önemli bir kuraldır ve bu nadir hamleyi cebinizde bulundurmak, şüphelenmeyen bir rakibe karşı kullanışlı olabilir.

prise en passant echecs pions

“En passant” hamlesinin nispeten nadir olması nedeniyleGenellikle her oyunda bir kereden az görünen bu kuraldan, deneyimli satranç eğitmenleri bile, satrancın temel kurallarını anlamaya çalışan öğrencilerinin kafasını karıştırmamak için en passant olarak bahsetmeyi ihmal edebilirler.

Özet:

1. En Passant Nedir? Satrançta
“En” Passant nedir

2. Hareketin yasallığı

3. En Passant hareketinin kökenleri nelerdir

4. En Passant
hareketine hızlı bir örnek

5. Ne zaman En Passant çalmalısınız

6. Manuel Apicella, GMI tarafından uygulamaya koymak

 

Satrançta “En Passant” nedir?

En passant, özel durumlarda piyonların bitişik karelerdeki piyonları ele geçirmesine izin veren özel bir kuraldır. Satrancın yönetim organı FIDE‘ye göre kural şu şekildedir:

“Orijinal karesinden tek hamlede iki kare ilerlemiş bir rakip piyonun geçtiği bir kareye saldıran bir piyon, rakip piyonu sanki rakip sadece bir kare ilerlemiş gibi ele geçirebilir. Bu ele geçirme sadece bu hamleyi takip eden hamlede yasaldır ve ‘en passant’ ele geçirme olarak adlandırılır.”

En Passant
İşte “En Passant” hamlesine bir örnek: iki kare ilerleyen siyah piyon yine de beyaz piyon tarafından ele geçirilir, ancak siyah piyonla aynı diyagonalde değildir.
Kaynak: Calusarul; Wikimedia.org

 
Bu oldukça kuru bir tanım, ancak varsayımsal bir oyun bağlamında ne anlama geldiğini burada bulabilirsiniz:

Diyelim ki Beyaz oynuyorsunuz ve oyun sırasında e-piyonunuzu üç sıra ilerlettiniz, böylece şu anda 5. sırada, e5’desiniz.

Sonra, diyelim ki Siyah henüz d ya da f piyonunu (komşu dosyalarda bulunan piyonlar) ilerletmedi. D-piyonunu başlangıç karesinden iki kare ilerletmeye karar verir, böylece şimdi d5’te, e5-piyonunuza doğrudan bitişik olur.

Şimdi, bu sonraki hamlede, Siyah’ın d-piyonunu d6’daymış gibi yakalayabilirsiniz. Bu hamleyi yaparsanız, siyah piyonu alacaksınız ve piyonunuz d6’da olacak.

Bu özel yakalamanın sadece rakip piyonunu iki kare ilerlettikten hemen sonra yasal olduğuna dikkat etmek önemlidir. Bu
noktada en passant ele geçirme yapmazsanız, gelecekte bunu yapma yeteneğinizi kaybetmiş olursunuz (en azından o piyonla).

En Passant Hamlesi Ne Zaman Oynanır
Burada, En Passant hamlesi c4’teki beyaz piyon üzerinde mümkündür. Eğer beyaz piyonu şimdi ele geçirmezseniz, daha sonra bunu yapamazsınız.
 

Hamlenin
Yasallığı

Bu hamlenin yasal olması için üç koşulun yerine getirilmesi gerekir:

  1. Saldıran piyon
    bu hamleyi yapmak için tam olarak üç sıra ilerlemiş olmalıdır.
  2. Elde edilen piyon
    tek bir hamlede iki kare
    ilerlemiş ve
    saldıran piyonun
    hemen
    yanına gelmiş olmalıdır.
  3. En
    passant ele geçirme, ele geçirilen piyonun hamlesinden hemen sonraki turda yapılmalıdır. Oyuncu bu turda en passant ele geçirmezse, daha sonra bunu yapamaz.

Bu tür bir ele geçirme, saldıran piyon zaten dört kare veya daha fazla hareket etmişse gerçekleşemez. Bu ele geçirmeye izin verilmeyen bir başka durum da düşman piyonunun sizin piyonunuzun hemen yanına, ancak iki hamle yaptıktan sonra gelmesidir.

prise en passant echecs fabrication echecs

En Passant
hareketinin kökenleri nelerdir?

Görünüşte tuhaf olan bu kural nereden geldi? Kökenleri, modern satranç kurallarının son halini aldığı 15. yüzyıl Avrupa’sına kadar uzanıyor. Özellikle, oyunu hızlandırmak için tasarlanmış bir yenilik olan piyonlar için ilk çift adımın getirilmesine tepki olarak gelişti.

En passant capture beraberinde bazı benzersiz özellikler getirdi. Başlangıç olarak, bir piyonun rakibin piyonuna saldırmasının tek yoludur, ancak rakibin piyonu için karşılıklı bir saldırı mümkün değildir. Dahası, tek bir tur için mümkün olan tek hamledir, sonrasında imkansız hale gelir. Bu nedenle, bir “ara” hamleye dayanan belirli kombinasyonlar, en passant capture söz konusu olduğunda işe yaramayabilir. Son olarak, en passant yakalama, hareket eden taş şahlardan birini teslim etmeden çifte şah verebilen tek hamledir.

Bununla birlikte, çifte adım bir karmaşıklık getirmiştir. Bir seferde iki kare ilerleyebilen bir piyon, komşu dosyada 5. sıraya (siyah için 4.) ilerlemiş olan rakibin piyonu tarafından ele geçirilme riskinden kurtulabilirdi. Bu da piyonlarını dikkatlice ilerleten oyuncuyu dezavantajlı duruma düşürüyordu.

Discover Chessboards

Bu nedenle, ilerleyen oyuncuya aksi takdirde ele geçirilmesi imkansız olan bir piyonu almak için tek bir şans vermek üzere en passant ilkesi getirildi.

prise en passant echecs coffret echecs

1800’lerin ortalarında modern kural evrensel hale gelmeden önce, prise en passant’a izin verilen alanlarda uygun şekli hakkında tartışmalar vardı. Bazıları neden sadece piyonlara uygulandığını merak ediyordu: Ne de olsa
piyonlar taşları geçer ve taşlar da birbirlerini cezasız bir şekilde geçerler – öyleyse neden piyonlar geçmesin?”

İlginçtir ki, bazı basılı kurallar bunun sadece birebir replika ile sınırlı olduğunu belirtmez, ancak bu fikir bazıları tarafından açıkça belirtilmiştir, bu da muhtemelen anlaşılmış olduğunu gösterir. Ancak son yıllarda bu kural, geçersiz talebin üçlü olarak gerçekleşmesi halinde, daha önceki bir pozisyonda en passant bir yakalama mümkünse, bu pozisyonun daha önceki bir pozisyonun tekrarı olmadığını belirtecek şekilde netleştirilmiştir.

En Passant 
hamlesi

En Passant hamlesine hızlı bir
örnek

Siyahın b-piyonunu iki kez ilerlettiğini ve şimdi b4’te olduğunu varsayalım. Şimdi beyaz c-piyonunu c4’e iki adım ilerletiyor. Siyah şimdi en passant ele geçirme fırsatına sahip. Sadece bu turda (iki adımlık hamle gerçekleştikten sonraki tur), siyah b4’teki piyonunu c3’e taşıyabilir ve bu süreçte beyazın c4 piyonunu ele geçirebilir.

En Passant Hareketi 
Örneği
 
Örnek En Passant Hamlesi
Burada b4’e (iki kare ileri) ilerleyerek hata yapan beyaz piyonu açıkça görebiliyoruz. Artık siyah piyon tarafından ünlü “En Passant” hamlesiyle alınabilir.

Satranç notasyonunda bu şu şekilde yazılır:

… b4
c4 bxc3!

Bazı önemli noktalar:

En passant ele geçirme ancak rakibin piyonu iki kare ilerledikten sonra gerçekleşebileceğinden, genel bir kural olarak, piyonlar sadece 5. sırada (beyaz için) veya 4. sırada (siyah için) en passant ele geçirilebilir.

Bir kez daha, en passant ele geçirme sadece iki kare ilerleme yapıldığında yasaldır. O turda ele geçirme yapmazsanız, başka bir sütunda tekrar gerçekleşmediği sürece bunu yapma hakkınızı kaybedersiniz.

Pas Geçerek Hamle


Ne zaman Pas Geçerek oynamalısınız?”

Pratikte nispeten nadir olsa da, pas geçmek (veya en azından pas geçme tehdidi) açılış veya oyun sonu stratejinizde önemli bir araç olabilir. Ancak satrançtaki her hamlede olduğu gibi, konumunuzu bir bütün olarak değerlendirmek önemlidir.

Pas geçmek, ilerletmeyi planladığınız bir piyonu ilerletmek için harika bir yol olabilir, ancak aynı piyon konumunuzun eksenini oluşturuyorsa, onu yerinden oynatmak tüm stratejinizi çökertebilir. Nadir olması ve satranç kurallarında yer alması, en passant hamlesinin her zaman en güçlü hamle olduğu anlamına gelmez.

Bununla birlikte, sadece kurnaz bir rakibin sizi hazırlıksız yakalamasını önlemek için bile bilinmesi gereken önemli bir kuraldır.

prise en passant chess boards

Practical application of prise en passant by Manuel Apicella,
GMI

 Satrançta mümkün olan farklı hamleler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, satranç taşı yer değiştirmeleri.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir