Satranç Şövalyesi

Şövalye en önemsiz taşlardan biridir ama yine de satranç oyununu tek başına temsil eder! Gelin hep birlikte bu önemli taşın sunduğu beklenmedik olasılıkların kalbine dalalım… Bu birkaç dakika boyunca, atın hamlelerine, bu sembolik taşla ilgili bazı genellemelere, atın sunduğu oyun kuralı gibi avantajlara detaylı bir şekilde göz atacağız.strong>çatal, atlarla açılışlar, atlarınızın yeteneklerini nasıl optimize edersiniz ve son olarak Manuel Apicella bir at ile şah matı analiz edecek. Uluslararası satranç büyük ustamız ayrıca şu soruyu da yanıtlayacak: At kaleden daha mı güçlüdür? Ve cevabın o kadar da açık olmadığını göreceksiniz!

cavalier echecs jeux echecs

Ayrıca, şövalyenin hareketlerini görselleştirmenize yardımcı olma fırsatını da değerlendireceğiz (çok açık olması gerekmez) ve  bunları ezberlemenize yardımcı olacak birkaç ipucu vereceğiz. Haydi başlayalım!

Özet: 

1) Binicinin ilk konumu

2) Binicinin hareketleri

3) At ile yapılan açılışlar

  1. Açılış 1.Cf3 ata

  2. At ile Petroff açılışı (veya Petroff savunması)<./span>

 4) Binici ile çatal olasılığı 

5) At ile şah mat 

6) At ile şah mat./a>

7) Binicilerin potansiyelinden en iyi şekilde nasıl yararlanılır?

satranç atı oyna

Satranç atı hakkında bazı genel bilgiler….♞

At tartışmasız satranç oyunundaki en ikonik taştır, ancak hiçbir şekilde en güçlü taş değildir. Tüm taşlar arasında en figüratif ve oyulması en zor olanıdır! Bir ustanın sadece bir taşı oyması 1 ila 2 saat sürebilir, bu nedenle satranç taşlarının yapım süreciyle ilgileniyorsanız satranç taşlarının yapımı hakkındaki açıklamalarımıza bakın. Son olarak at, 64 kare üzerinde bir savaş olan satranç oyununun ruhunu temsil eder. Ayrıca Avrupalıların ata olan büyük sevgisi de bu taşa olan bu özel tutkuyu açıklamak için yeterli bir ipucudur.

cavalier échecs positionnement

Gerçekten de satranç oyunu bu haliyle uluslararası bir spor haline gelmeden önce Avrupa’da bu şekilde şekillenmiştir. Satranç taşlarının oluşum tarihiyle ilgileniyorsanız, konuyla ilgili yazımıza göz atın!

At şu şekilde not edilir:
( C )

Satranç diyagramındaki piktogramı, sembolü aşağıdaki gibidir: 

cavalier échecs pictogramme

1) Atın ilk konumu

Satranç oyunundaki tüm taşlar gibi atın da bir ilk konumu vardır. Yani oyuna başlamadan önce taşlar yerlerinde, doğru karede olmalıdır. Atlar kalelerin hemen yanındadır.

chess knight positioning

Bu kareleri hatırlamak için, satranç oyununu bir kale olarak düşünün… Kuleler surlar, atlar (şövalyeler) surların arkasındaki ahırlarda, filler vezir ve şahı eğlendirirken piyonlar kaleyi savunuyor! Atlar, kral ve kraliçeden uzakta bulunurlar, böylece onları gürültüden ya da midilli kokusundan rahatsız etmezler! Taşların ilk konumu şu şekilde özetlenebilir, işte çocuğunuzun bunu öğrenmesi için iyi bir anımsatıcı.

knight chess horse

2) At
ın
hareketleri

Bir taşın gücü toplam hareket kapasitesine göre belirlenir (başka bir piyon olmadan merkez kareden hareket edebileceği tüm taşlar). Bu nedenle at en güçlü ilk 3 taş arasında yer almaz. Bununla birlikte, başka hiçbir taşın sahip olmadığı yeteneklere sahiptir, taşların üzerinden atlayabilir !

cavalier échecs sauter les pièces

Bunu hatırlamak için, engellerin üzerinden atlayan bir at hayal edin! Aslında at,
kale ve şah dışında hiçbir taşın sahip olmadığı çok güçlü bir hareket yeteneğine sahiptir. 

At “L” veya “T” şeklinde hareket edebilir. Bu yüzden bu satranç diyagramındaki hamlelerine daha yakından bakın: 

satranç sürücüsü L ve T

cavalier echecs echiquier en bois

3) Cavalier ile açılışlar 

cavalier chess openings with knight

Bazıları atı doğrudan yarışa sokan sonsuz sayıda açılış vardır. Özellikle iki açılıştan bahsedeceğiz, Petroff açılışı ve 1.Cf3 hamlesi (diğer adıyla ilk hamle, at f3 karesinde).

 

 

  1. Petroff açılışı

chess knight petroff

Şah piyonunun başlangıcında sağlam savunmalar arayışı Petroff savunmasının yaratılmasına yol açtı.

Siyah tarafından yaratılan simetri ve hassas oyunun yardımıyla, onlara oyunda mükemmel şanslar verecektir. Bununla birlikte, siyah oyun çok aktif değil, çok daha pasiftir. 

Dünya şampiyonu Fabiano Caruana bu konuda uzmandır ve 2018’de Magnus Carlsen’e karşı oynadığı maçta bunu çok kullanmıştır! 

 

     2. 1. Cf3 

knight chess Cf3

İngiliz kadar esnek olan bu at hamlesi genellikle vezir piyonu oyunlarına dönmenizi sağlar (d4 piyonu itilirse).

Beyaz ayrıca İngiliz oyununa (c4 piyonunu ilerleterek), hatta bazen şah piyonunun başına dönebilecektir (örneğin 1.Cf3 c5 2.
e4, Sicilya savunması

)

 

 

4) Sürücü ile Çatalın Olasılığı


cavalier 
échecs fourchette

Hareketleri çok akıcı olmamasına ve görselleştirmesi biraz karmaşık olmasına rağmen cavalier’in sunduğu olanaklardan biri de çataldır.
Çatal (satrançta) nedir? Çatal, zıt renkteki (veya daha fazla) iki taşa aynı anda saldırmaktan oluşan gerçek bir taktik hamledir. Bu durumun avantajı, atın “çatallayarak” bir taş almasının garanti edilmesidir. Başka bir deyişle, bir taşı savunmak isteyen ve aynı anda sadece bir taşı savunabilen rakibiniz mutlaka başka bir taşı feda edecektir. Bu “prise en fourchette” olarak bilinir! Bunu at ile yapmak oldukça ilginçtir, çünkü yüksek değerli bir taş olmadığı için (örneğin vezir gibi), onu sık sık riske atabilir veya rakibin daha yüksek değerli taşı için feda edebilirsiniz

 

Az ya da çok ilginç birkaç çatal türü vardır.
Şah ve vezir bir çatala yakalandığında, bu “kraliyet çatalı” olarak bilinir. Bu ifadenin etimolojisine girmeye gerek yok!

Kısacası, nasıl kullanacağınızı bildiğiniz sürece, binicinin gerçekten büyük olanakları var. Ve bunu biz değil, büyük oyuncu Capablanca’nın kendisi söylüyor! 

capablanca chess knight

Çatal neden sadece at için uygundur? Eğer tüm taşlar (şah bile) çatal yapabiliyorsa, at bunu daha da iyi yapabilir çünkü hiçbir taş (başka bir at dışında) ona doğrudan karşı koyamaz!
Ve evet, hamlesi o kadar benzersizdir ki (ve çok doğrusal değildir) hiçbir taş onu tek hamlede alarak karşı koyamaz! Vezir bile. Çatal aynı
zamanda çifte tehdit olarak da adlandırılır. 

 Şaşırtıcı görünse
de,
piyonlar genellikle çatal yapmak için kullanılır, çünkü konumlarından her zaman iki kareyi savunurlar (veya saldırırlar)!

 

&nbsp
;

5) At ile satranç 

cavalier échecs echec
Bu açıklamaya ve Manuel Apicella tarafından yapılan bu pozisyon analizine de bakın: 

 

 

6) At ile şah mat

cavalier-checkmate

 

Son olarak, bir at ile yapılan (oldukça nadir) bir şah ile ayrılıyoruz.
 
Manuel Apicella, at hakkında bilmeniz gereken her şeyi videoda açıklıyor!

 J tarafından yapılan çalışma.
Mendheim 1910

 

 

cavalier echecs jeux echecs


7) Binicilerin potansiyelinden en iyi şekilde nasıl yararlanılır?
 

cavalier échecs deplacement positionnement

Bu önemli bir soru, cavalier’lerin
sunduğu tüm avantajlardan nasıl yararlanabiliriz?
Bu önlemlerden ilki çok basittir ancak oyununuz sırasında size gerçekten fayda sağlayabilir. Binicilerinizi mümkün olduğunca merkeze yakın çıkarabilirsiniz. Nedeni basit, tahtanın merkezinde çok daha fazla kareyi kontrol edecekler! Matematiksel olarak, oyununuzda daha önemli olacaklar. Karmaşık hareketleri göz önüne alındığında, onları tahtanın kenarlarına koymamaya dikkat etmelisiniz. Bunu tüm taşlar için söyleyebiliyorsak, nadir olası hamleleri nedeniyle hızla engellenebilen at için daha fazlasını söyleyebiliriz.

Ve daha ileri gitmek için, Manuel Apicella ile kendimize kalenin gerçekten attan daha güçlü olup olmadığını soracağız.
 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir