Satranç Kralı

Şah, satranç oyunundaki en önemli taştır! Öte yandan, aslında en güçlü taş da değildir. Kale atmayı saymazsak, hareketleri neredeyse basit bir piyonunki kadar sınırlıdır. Dahası, şahson derece savunmasızdır çünkü sonuçta tüm saldırıların nesnesidir. Gerçekten de oyunun amacı rakibin şahını mat etmektir. Şah aynı zamanda satranç oyunundaki en büyük taştır ve ilk konumunda merkezidir. Öyleyse şahı daha yakından inceleyelim! 

Özet: 

I – Satranç şahının hamleleri. 

Şah bu nedenleher yöne hareket edebilir(sütun veya çapraz olarak) hamle başına sadece bir kare. Öte yandan,karşı taş tarafından kontrol edilen bir kareye hareket edemez. Başka bir deyişle,kendisini kontrol etmesine izin verilmez. Bu bir hata olsa bile, şah bunu yapamaz. Bu tür bir durumda yapmanız gereken tek şey bunu fark etmek ve hamlenizi değiştirmektir. Şah şah çekmişse, geri dönmenin birkaç yolu vardır. Eğer bu olasılıkların hiçbiri mümkün değilse, şahşah mat olmuş demektir ve bu da doğal olarak oyunun sonunu getirir. Bir şah matına karşı koymak için üç olasılık şunlardır:

king chess

Şahı rakibin taşı tarafından kontrol edilmeyen başka bir kareye taşımak

Şahı iptal etmek için şahınızı mat eden rakibin taşını alın

Şahı engellemek için araya girin. Yani, şahı mat eden taşın önüne bir taş koyun. 

UYARI: Taşların üzerinden atlayabildiği için bu doğal olarak at ile mümkün değildir! Ayrıca bir engellemenin ardından tekrar şah çekmemeye dikkat edin, örneğin vezir engelleyici bir kaleyi pekala alabilir ve şah hala şah çektiği için daha sonra başka bir çözüm bulunması gerekebilir. 

king wood chess

Şah kalesini kale yaparak da kale yapabilir.
Bu onun en önemli hamlesini oluşturur, rok atma (küçük rok atma ve büyük rok atma) hakkında daha fazla bilgiyi özel makalemizde bulabilirsiniz! Kale yapmak şahın hamlelerinin önemli bir parçasıdır ve şahı savunmanın çok iyi bir yoludur. Unutmayalım ki rok aslında vezirin aşırı etkisine karşı koymak ve oyunun dengesini düzeltmek için icat edilmiştir. Dolayısıyla kale (aslında
kaleler hakkında konuşmalıyız çünkü küçük kale ve büyük kale olmak üzere 2 tane kale vardır) bu bağlamda 15. yüzyılın ortalarında icat edilmiş olmalıdır. 

şah satranç küçük rok

II – Satranç şahının yüce değeri! 

Yukarıda gördüğümüz gibi, şah oyundaki en önemli taştır, ancak bir seferde en fazla 8 kareyi kapsayabildiği için en güçlü taş değildir. Bu, tek bir pozisyonda tahtanın neredeyse yarısını kaplayabilen vezirle karşılaştırıldığında çok fazla değil! Ama son olarak, şah oyunun sonucudur. Daha önce gördüğümüz gibi bir kare etrafında hareket edebilir. Oyunun amacı olarak değeri diğer tüm taşlardan daha fazladır. Aslında şah, en
üstün ve en yüksek değere sahip taştır.

şah satranç at vezir

III – Şahı “Mat” etmek, tam bir hikaye!

Satranç ve mat deyimi Farsça’dan gelir ve Farsça’da “şahın ölümü” anlamına gelir ve şöyle söylenir“şâhmat. Kral, kral olmadan önce bir Şâh’tı, çünkü rejimin bir Şâh tarafından yönetildiği Perslerden geliyordu. Persler arasında, satranç oyununun tarihine adanmış makalemizde olduğu gibi, kral bir Şâh’tır (Latince hükümdar anlamına gelen Caesar kelimesiyle aynı kök). Trésor de la langue française “échec” kelimesinin ilk kez 1100 yılında Roland tarafındanPerceval‘de ve daha sonra Aquitaine’li Eleanor tarafından Poitiers’e taşınan ünlü Chrétien de Troyes! Guillaume de Lorris’in 13. yüzyıldan kalmaRoman de la Rose adlı eserinde şu satırları buluyoruz: 

D’estre mat n’avoient-ils garde

çünkü kral olmadan savaşırlar

 

roi échecs légende jeu échecs

Aslında bugün çok unuttuğumuz bir şey var ki o da kralın daha önce bu askerlerle savaş meydanında “savaştığı”! Aslında, cesaretini bu şekilde kanıtlamıştı – Aslan Yürekli Richard’ı düşünün! Her ne kadar savaş meydanındayken bir ok yemiş olsa da, Haçlı Seferleri’nde büyük bir zaman geçirmiş ve burada muazzam cesareti parlamıştı! Böylece
Hıristiyanlık âleminde bir
efsane
haline geldi. 

roi échecs légende grande roque roquer

Yani savaş meydanındaydı ve tıpkı bir satranç oyununda olduğu gibi şah çekebilirdi. Kral aynı zamanda rakip askerlerin de hedefiydi! Napolyon’la birlikte kral (bu durumda imparator) zaten operasyonları arkadan yönetiyordu. İfademize dönecek olursak, yazar d’Alembert’in kaleminden “échecs et mat “dan bildiğimiz şekliyle tekrarlayacaktı. Yani bu ifade yeni değil! Bu ifade ile satranç oyununun merkezinde şahın olduğunu bir kez daha görüyoruz. 

 

 

 

king chess roy

 

Kaynaklar: 

https://www.lefigaro.fr/langue-francaise/expressions-francaises/2018/02/13/37003-20180213ARTFIG00024-d-o-vient-l-expression-echec-et-mat.php

https://www.expressions-francaises.fr/expression-francaise/6-e/1075-echec-et-mat.html

https://www.expressions-francaises.fr/expression-francaise/6-e/1075-echec-et-mat.html

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir