Satranç Kuralları

Bu makale mutlak yeni başlayanlar için tasarlanmıştır! Satranç oynamaya başlamak veya satranç bilginizi kontrol etmek için ihtiyacınız olan tüm kuralları  ve açıklamaları bulacaksınız. İçindekiler bölümüne tıklayarak belirli noktalar hakkında birkaç saniye içinde bilgi edinebilirsiniz, ancak makalenin tamamını okuyabilir ve sizi davet ettiği öğrenme yolunu takip edebilirsiniz. Makale boyunca, okuduklarınızla ilgili sorular bulacaksınız. Tüm bu soruların cevaplarını makalenin sonunda bulabileceğiniz gibi, makalenin tamamına ilişkin büyük bir Final Sınavı da bulacaksınız! Öğrendiklerinizi ezberlemenizi sağlar.

Özet: 

I – Satranç oynamak için ekipmanlar

II – Satranç oyununu ve kurallarını anlamak için bilmeniz gereken genel şeyler.

1. Satranç
tahtanızı doğru yönlendirmek

2. Satranç
tahtasını doğru yönlendirmek.
Satrancın cebirsel gösterimini anlamak.

3. Satranç
tahtasının farklı bölümleri: stratejiniz etrafında yolunuzu bulmak.

4. Satranç
taşları, diyagramdaki gösterimlerini ve oyundaki değerlerini anlamak.

 

 III – Bilmeniz gereken 5 temel satranç kuralı.

Satranç kuralı #1: Bir taş al.
 

Satranç Kuralı #2:Satranç taşlarını hareket ettirmek

Satranç kuralı #3:Piyon terfisi

Satranç kuralı #4: En passant capture.

Satranç kuralı no. 5: rok atma.

 

IV – Oyunun ilerleyişi.

Oyunun başlangıcı: açılış 

Oyun sırasında: şah mat

1. olası oyun sonu: şah
mat

2. olası oyun sonu:
beraberlik

 

Satranç kuralları BONUS: Bilginizi kontrol etmek için 13 soru!

V – Şimdi satranç oynayın! Başlamak için nedenler, nasıl yapılır, sahip olunması gereken ekipmanlar?  

 

 

satranç kuralları diyagramı

I – Satranç oynamak için ihtiyacınız olan ekipmanlar.

Satranç tahtası:Birsatranç tahtasına ihtiyacınız olacak. Eğer hala rekabetçi bir şekilde oynamıyorsanız, standartlar konusunda endişelenmenize gerek yok. Akılda tutulması gereken bir gerçek şudur kioyunlarınızı kaydetmek istiyorsanız, bunu kolaylaştırmak için numaralandırılmış bir satranç tahtasına ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca deneyimli oyuncular için bu, ilerlemenizde gerçekten ilginç olabilir. Satranç stratejisi gerçekten bunu gerektirir! Ya da örneğin kör oynamak için tahtada numaralandırmaya ihtiyacınız olacak. İlk satranç oyununuzu oynamak için tüm satranç takımlarımızı keşfedin!

tahta satranç kuralları

Notebook : Az önce de belirttiğimiz gibi, oyunlarınızı kayıt altına almak için yazmak istiyorsanız, bu amaç için özel olarak uyarlanmış birdeftere ihtiyacınız olacak. Hala Napolyon’un iddia edilen oyunlarının notasyonu var, bu çok ilginç! Oyunlarınızın Napolyon’unki gibi kalmasını istiyorsanız, daha fazla gecikmeden bir satranç not defteri tercih edin!

chess rules notebook

Satranç aksesuarları : O halde, oyununuza bağlı olarak need asatranç saati. Çoğu oyuncu, oyunu daha dinamik hale getirmek ve bir ya da her iki oyuncunun da stratejik düşüncelerinde sınırsız ölçüde kaybolmasını önlemek için bunlara ihtiyaç duyar. İki oyuncu arasındaki uyumu korumak vekeyifli bir oyun sağlamak için her oyuncunun oyun süresini sınırlamanın biryoluna sahip olmak gerçekten önemlidir. 

satranç kuralları 
satranç 
saati

 Vinil satranç tahtası :Bu da seyahat için almak için gerçekten harika bir ürün! Ağır tahtanızı evde tutmanıza ve yanınıza hafif, taşınabilir bir satranç tahtası almanıza olanak tanır. Numaralı, elbette rekabetçi oynayanlar için gereklidir. 

vinil satranç kuralları

Yani, satranç ekipmanını ele aldık. Açıkçası bu malzeme öğrendikçe ve ihtiyaçlarınıza göre eklenebilir. Alınması gereken en önemli şey elbette tahta ve satranç taşlarıdır (saat de çok geride değil!). 

II – Satranç oyununu ve kurallarını anlamak için bilmeniz gereken temel bilgiler.

Satranç tahtası savaş yeridir ve savaş yeri, savaşa girmeden öncebunu bilmek zorundasınız! Karşılaşmanın gerçekleştiği yerin kompozisyonunu bilmek çok önemlidir, bunun için satranç tahtasının ne olduğunu ve kompozisyonunu iyi anlamanız gerekir. Bu aynı zamanda taşların her birinin değerini veyerleşimlerinin ne anlama geldiğini daha iyianlamanızı sağlayacaktır. Yerinde, stratejist!”

Öyleyse, başlayalım. Satranç tahtası 8 x 8 kareden oluşan bir karedir. 8 x 8 = 64 olduğuna göre, satranç takımı64 eşit büyüklükte kareden oluşur. Her biri8 kare içeren8 sütun ve 8 satır ile.

Bu kareleriki farklı renktedir.span>, bazılarısiyah ve bazılarıbeyaz. Elbette kutular mutlaka siyah veya beyaz olmak zorunda değildir, ancak her zaman kontrast sağlayan renklerdir. Dolayısıyla en koyu renk siyahları, en açık renk ise beyazları temsil eder.Bu her zaman böyle değildi, diğer çağlarda (Orta Çağ) kareler daha çok kırmızıydı, bugün her renktedirler ancak kullanımda siyah veya beyaz olarak adlandırılırlar.

 

 

1. Satranç
tahtanızı doğru yönlendirmek  

mnemonic chess rules

Satranç tahtası bir kare olmasına rağmen, yine de numaralandırılmıştır ve bu nedenle herhangi bir yöne götürülemez. Bu nedenledame her zaman kendi rengindeki bir karenin üzerindedir! Bu, satranç tahtanızı doğru yönlendirmek için hayati bir noktadır. Bu yüzden gösterim aşağıdaki gibi olmalıdır. Size ve tarafınıza bakan numaralandırma “a’dan h’ye” kadar harflerle olmalıdır. Elbette sol tarafınızda, kıyı size tahtanın yatay numaralandırmasını gösterecektir.

 

2. Satrançta cebirsel notasyonu anlamak

Bir
kareyi nasıl adlandırdığımızı anlamanız için birkaç açıklayıcı örnek verelim. Bir deniz savaşını veya bir GPS koordinatını düşünebilirsiniz. Bu aynı basitleştirilmiş prensiptir,yer işaretlerini kullanarak bir konum belirlemek. Bir satranç tahtasında dikey olan8 sütun (yukarıdan aşağıya,a’dan h’ye) bulacaksınız.

satranç kuralları cebirsel gösterim

Bu yüzden bunacebirsel gösterim denir.

satranç kuralları satranç diyagramı

Soru 1: Yukarıdaki beyaz vezir sağ diyagonalde ilerleyebildiği kadar ilerlerse hangi karede olur?

 

3. Satranç tahtasının farklı bölümleri: stratejiniz etrafında yolunuzu bulmak

Öyleyse başlayalım. Satranç tahtası 8 x 8 kareden oluşan bir karedir. 8 x 8 = 64 olduğundan, satranç takımı eşit büyüklükte64 kareden oluşur.  8 sütun ve 8 satır ileher biri 8 kareden oluşmaktadır.

satranç kuralları sütunları

Ve böylece, bir kare olduğu için,8 satır (sağdan sola,1’den 8’e)

ranged chess rules

Yukarıda gördüğünüz şeye diyagram denir, satranç tahtasının bir temsilidir, hemen aşağıda keşfedeceğiniz taşların sembolleri görünecektir.
 

a’dan d’ye kadar olan sütunlar” (Vezir karesinin en solundaki kare tahtanızın vezir kanadını  oluşturur. Aynı şey rakibiniz için de geçerlidir. Sizin de
fark edeceğiniz gibi
, “
d ila h” sütunları&nbsp
;
 setinizin kral kanadı 

vezir kanadı satranç kuralları

Soru 2: B4’teki beyaz piyon bir kare ilerlerse. Hangi karede olacak? Sütun mu yoksa sıra mı değiştirmiş olacak?

4. Satranç
taşları, diyagramdaki gösterimlerini ve oyundaki değerlerini anlamak

Bu semboller çok popüler olduğu için muhtemelen bunları zaten biliyorsunuzdur, aslında satranç taşlarının bir diyagramdaki geleneksel gösterimleridir.

rules chess king wing

Bu, dünyadaki tüm oyuncular için ortak bir referans sağlar! Ayrıca duvar diyagramları sayesinde satrançta çalışmak ve ilerlemek için yarışmalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yukarıda gördüğümüz gibi, satranç oyunları da takip etmek için özel bir satranç defterine kaydedilir, bu nedenle her taşın kendi harfi vardır. Her hamleyi kaydetmek için, harfi ve konumunu not etmek için cebirsel notasyon kullanırız! Basit, değil mi?     

satranç kuralları satranç tahtası

Yeni başlayanlar için, gördüklerini tarif etmek cazip gelebilir, örneğin bir at ve bir vezir.Ancak bu gerçekten de bir At (C ile belirtilmiştir) ve bir Vezirdir (D ile belirtilmiştir).
İngilizcede Kraliçe (not Q) deriz ve tarihsel olarak bizim de onu böyle adlandıracağımız doğrudur.

chess rules notation chess pieces

Ama bu başka bir hikaye, eğer ilginizi çekerse satranç vezirinin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz!

a’dan d’ye kadar olan sütunlar” (vezir karesinin en solundaki kare tahtanızın vezir kanadını oluşturur. Rakibiniz için ise bunun tersi geçerlidir. Fark edeceğiniz gibi, “d ila h” sütunları tahtanızınşah kanadını oluşturur. 

satranç kuralları satranç oyunu

Hatırlatma:  Vezir her zaman kendi rengindeki bir karededir, sağ kale de her zaman kendi rengindeki bir karededir!

satranç kuralları 
satranç 
değerleri

Burada gördüğünüz gibi, satranç taşları aynı değerlere sahip değildir.
Bir taşın değeri, hamlesinin kapsadığı karelere endekslidir! 

 

 

Soru 3: Ce1 ne anlama geliyor?

 

III – Bilmeniz gereken 5 temel satranç kuralı.

Burada satranç oynamak için temel kuralları özetleyeceğiz. Bu kurallar satranç ve şah mat bölümüyle tamamlanacak.

 

Satranç kuralı #1: Bir taş alın.
 

Satrançta her oyuncu her seferinde bir taş oynar. Sıranızı oynamak, tahta üzerinde bir taşı hareket ettirmek anlamına gelir. Hareket ettirdiğiniz taş, yolunda rakibin bir taşını bulursa, o taşın yerini kendi taşınızla alabilirsiniz, onu alırsınız. Rakibin taşını bu şekilde “alır” ve tahtanın kendi tarafınıza koyarsınız. Taşlarınızdan
birini, başka bir taşınızın zaten bulunduğu bir kareye taşıyamazsınız. 

satranç kuralları taş almak

Atlamak, kale yapmak ve şahı hareket ettirmek bu kuralların istisnalarıdır! Bunlara daha sonra daha ayrıntılı olarak bakacağız.

 

Satranç kuralı #2: Satranç taşlarının hareketi

règles échecs déplacement des pièces

Her taş türünün (kale, at, vezir) kendi hareketi vardır. Başka bir deyişle, satranç tahtasında belirli hamleler yapabilir. Şimdi bu hamlelerin neler olduğuna bir göz atalım   Ayrıca satranç taşlarını hareket ettirmek için özel olarak ayrılmış makalemize de göz atın. 

Kralın hareketleri: 

rules chess cases

Kraliçe‘nin hareketleri: 

rules chess queen

Kraliçenin hareketleri

şah satranç kuralları

Sürücü‘nün hamleleri: 

crazy chess rules

The tour moves: 

rules chess round

The pion’s moves: 

regles echecs pion

Piyon
nasıl taş alabilir? Piyon, altındaki siyah piyondan çapraz olarak bir kare daha yüksekte olduğu sürece herhangi bir taşı alabilir. Siyah piyon beyaz piyon tarafından alınabilir, tıpkı beyaz piyonun beyaz piyon tarafından alınabileceği gibi. Prise en passant bir istisnadır.

Soru 4: Yukarıda görülen bir taşın değerini ne yapar? Cevabınızı bir örnekle gerekçelendiriniz.
regles echecs deplacement
satranç kuralları piyon yakalama

Uyarı: Piyon geri dönemez ve geriye doğru hareket edemez!

Satranç taşlarını hareket ettirme hakkında daha fazla ayrıntı için, tamamen satranç taşlarını hareket ettirmeye adanmış makalemize gidin!

 

Satranç kuralı #3: Piyon terfisi:

satranç kuralları piyon terfisi

Cumhuriyetçiler tarafından başlatılan piyonun vezirliğe terfisi, meritokrasi (piyonların en lambda’sının bile taşların en güçlüsü olabileceğini göstermek) fikriyle yapıldı. Böylece piyon, en güçlü taş olabilmek gibi garip bir güce sahip oldu. 

Piyonlar nasıl terfi ettirilir?

Piyonun terfi edebilmesi için son sıra olan 8. sıraya ulaşması gerekir. Ya da son sıradaki bir taşı alırsa. Bu yapıldıktan sonra, oyuncu piyonunu istediği şeye dönüştürebilir (Vezir, Fil, Kale veya At). Bu
nedenle, örneğin 2 Vezir veya 3 fil elde edebilirsiniz. 

Satranç Kuralı 4: Catch en passant.

rules chess prise en passant

Beyaz bir piyon ilk hamlesinde ilk sırasında iki kare ilerler (piyon hamlelerine bakın). Bu noktada siyah bir piyonun yanına gelir (aynı 4 sütun üzerinde). Siyah piyon beyaz piyonu sanki bir kare önce yemiş gibi yiyebilir. Sanki beyaz taş sadece bir kare ilerlemiş gibi. Bu
nedenle siyah piyon sıra değiştirir ve sadece bir kare ilerler.

İşte bir video özeti: 

satranç kuralları açıklayıcı diyagram

İşte ayrıca açıklayıcı adım adım satranç diyagramı: 

regles echecs prise en pass
ant
regles echecs cases algoritme
regles echecs deplacement en passant

Soru 5: Piyonumu kaleye dönüştürerek terfi ettirebilir miyim?&nbsp
;

Satrancın 5 numaralı kuralı: Kale.

kastlama satranç kuralları

Kastlama özel bir hamledir. Aslında, bir kalenin başka bir taşı almadan atlayabildiği (at gibi) ve iki taşın tek bir hamlede hareket ettirilebildiği tek zamandır!” 

Kale, bir kare değişiminden oluşur. Şah, birlikte kale yaptığı kale yönünde iki kare hareket ettirilebilir (ve evet dikkatli olun 2 kale vardır!). Son olarak kale, şahın üzerinden geçerek şahın bulunduğu kareye en yakın karede şahın yanında durur. 

Hatırlatma: Kaleyi şahın en yakınındaki hangi kareye (şahın sağına veya soluna) yerleştireceğinizi hatırlatmak için, kale yaparken kalenin mutlaka şahın üzerinden geçmesi gerektiğini unutmayın!

Büyük kale ve küçük kale vardır.
Büyük rok, şahtan en uzaktaki kale ile (beyaz için şahın solunda), küçük rok ise en yakındaki kale ile (beyaz için şahın sağında) yapılır. 

Hatırlatma: Büyük rok ile küçük rok arasındaki farkı hatırlamak için. Eğer rok şah tarafında yapılıyorsa, bu küçük roktur. Eğer rok vezirin kanadında yapılıyorsa, bu büyük roktur.

Uyarı: Önce şahın, sonra kalenin yerini değiştirmelisiniz, aksi takdirde hamleniz kural dışı olarak değerlendirilir.
(Hepsi bu kadar!)

İşte rok atmanın mümkün olduğu 3 an : 

  • Ne kale ne de şah oyundaki ilk yerlerinden hareket etmemişse (ilk yerlerine dönmüş olsalar bile bu mümkün değildir). Şah
    dışında bir kalenin hareket ettiği durumda, şah diğer kale ile kale yapmaya devam edebilir.
  • Şah ile kale
    arasında hiçbir taş olmadığında.
     
  • Kaleye
    son karesinde saldırıldığında. Şahın olduğu durumdan farklı olarak, kale varış karesinde saldırıya uğrayabilir. Bu, şahı kontrolden çıkarmak için bir fedakarlık olabilir.
satranç kuralları yasadışı hamleler

İşte rok atmanın artık mümkün olmadığı/olmadığı 5 an: 

  • Kale veya kaleler orijinal konumlarından hareket ettiklerinde.
  • Şah
    orijinal yerinden hareket etmişse, hareket eden şahın rengindeki taşlar için daha fazla kale (küçük veya büyük) mümkün değildir.
  • Şah
    ile rok yapmak istediğiniz kale arasında bir veya daha fazla taş varsa.
     
  • Şah rok
    yaparken, şahın kontrol altında olacağı bir kareden geçecekse.
  • Şahın rok atışı sonunda varacağı kareye rakibin bir taşı saldırırsa. Şah da rok atmak için kendini mat edemez. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir